- juni 24, 2024
Intervju | Kristoffer Linder, som gått hybridkursen i akut stroke
MedTechLabs arrangerar sedan 2023 en hybridkurs i akut stroke, diagnos och behandling. Utbildningen är Lipuscertifierad och riktar sig till ST-läkare och specialistläkare som är intresserade av att lära sig mer om stroke och cerebral ischemi. En av dessa är Kristoffer Linder, specialistläkare i neurologi på Capio S:t Görans sjukhus, i Stockholm.
Hej Kristoffer, varför valde du att gå vår kurs?
Jag tyckte att det lät som ett intressant upplägg, det liknade ingen kurs som jag gått tidigare. Jag fick tips om den via ett mejl från en kollega. Jag tänkte att när man jobbar på ett akutsjukhus som får in många akuta strokefall så kan det vara värdefullt att gå. På det sjukhus som jag arbetar på så tar vi varje år hand om nästan 1 000 patienter med stroke eller TIA. Jag såg också att det var många intressanta namn som föreläsare också, som Håkan Almqvist, Åsa Kunze och Mikael Mazya. Betrodda och kunniga kursledare ger hög trovärdighet.
Vad tycker du om upplägget?
Jag tycker att man valt en bra uppdelning och balans mellan radiologin och de kliniska delarna av strokepanoramat, inklusive genomgång av trobektomi. För mig var det bra och viktigt att man kan ta kursen i egen takt. Man tittar på videofilmerna när man har tid och kan pausa och gå tillbaka i materialet efter behov. Det kan annars vara svårt att ta sig igenom längre kursavsnitt när man samtidigt har fullt upp på jobbet.
Vad har kursen gett dig?
Delen där man hade röntgenbilder tillgängliga och möjlighet att få titta på dem själv var väldigt värdefullt för mig. Det kan man inte få på annat sätt. Visst finns det många databaser och webbplatser med röntgenbilder, men här kunde man skrolla i materialet och samtidigt få nödvändig information om symptomen, hur lång tid som gått sen insjuknandet och så vidare. Jag är färdig specialist sedan två år och har jobbat med strokepatienter sedan jag blev färdig läkare för mer än tio år sedan, men det var väldigt bra att kunna få den här uppfräschningen av kunskaperna. Utredning och behandling av stroke har förändrats mycket på de senaste åren men det är också bra att gå tillbaka till grunderna, något som den här kursen också tar upp.
Vilka tycker du bör gå kursen och varför?
Får man svara alla? I första hand de som är under utbildning eller redan jobbar som läkare. Såväl ST-läkare som redan färdiga specialister som arbetat ett tag kan ha stor nytta av kursen. Kursen är bra för att få en uppdatering av sina kunskaper. Jag tror också att den är värdefull för medicin- och röntgenläkare som arbetar med strokefall.