Logotyp KTH Logotyp Karolinska Institutet Logotyp Region Stockholm

MedTechLabs pionjär Professor Mats Danielsson vinner KTH:s innovationspris för banbrytande arbete inom medicinsk bildbehandlingNyheter

Professor Mats Danielsson, en nyckelperson inom MedTechLabs, har tilldelats det prestigefyllda KTH Innovation Award för sina banbrytande insatser inom medicinsk bildbehandling. Priset, som inkluderar en prissumma på 500.000 kronor (43.400 euro), är ett erkännande av hans exceptionella insatser för att utveckla området.

Som en drivande kraft bakom etableringen av MedTechLabs spelade professor Danielsson en avgörande roll för att främja samarbetet mellan KTH, Karolinska Institutet och Region Stockholm. Han har fungerat som forskningsledare för programmet Spectral CT Imaging and Endovascular Techniques och är fortfarande nära knuten till centret.

Från priskommitténs motivering:

2024 års mottagare av KTH Innovation Award har utvecklat teknik som har hjälpt patienter och läkare i hela världen. Som grundare av flera medicinteknikbolag och medförfattare till över 100 patent har Mats Danielsson utvecklat och implementerat lösningar som möjliggör tidigare upptäckt av tumörer och inflammatoriska sjukdomar. Mats Danielsson tilldelas KTH Innovation Award för sina bidrag till området medicinsk bildfysik, sin kreativitet, mod och uthållighet att gå från forskning till impact, och sin strävan att förbättra såväl livskvalitet som sjukvården.

Läs en intervju med Mats Danielsson på KTH Innovations webbplats här