Logotyp KTH Logotyp Karolinska Institutet Logotyp Region Stockholm

”Ett privilegium att få främja svensk forskning”

Som tidigare meddelats lämnar Clara Hellner, forsknings- och innovationsdirektör i Region Stockholm, sin post som ordförande i MedTechLabs styrgrupp. Vi tog ett samtal med henne om hur hon upplevt sina fyra år med centrumet.
Clara Hellner

När var det du tillträdde som ordförande? Och varför fick du jobbet?

Jag tillträdde som FoI-direktör i juni 2020, mitt i pandemin, när min företrädare Jan Andersson skulle gå i pension. Region Stockholm ska enligt stadgarna leda arbetet i styrgruppen och därmed föll ljuset på mig eftersom Jan hade haft uppdraget tidigare. Jag hade varit dekan på KI tidigare och var vid tidpunkten chef för Centrum för Psykiatriforskning och hade jobbat i gränslandet mellan vård och forskning länge, korsat Solnavägen fram och tillbaka under hela min karriär. Dessutom hade jag suttit i KI:s ledning, vilket nog sågs som en fördel. [CH1] 

Vad har varit roligast, eller mest intressant, med att leda mMedTechLabs?

– Det som varit roligast är att är jag fått inblick i fantastisk forskning med potential att verkligen göra skillnad för patienter. Och att kunnat få finansiera riktigt stark svensk forskning, jag ser det som ett privilegium att få fördela så stora pengar som det handlar om. På MedTechLabs Research Day som hålls varje år får man höra så många skickliga och driftiga forskare berätta om sitt arbete. Det är människor som verkligen brinner för det de gör. Jag skulle nog säga att en av de roligaste sakerna med att leda MedTechLabs har varit att få träffa dessa forskare som är människor som har potentialen att förändra livet för oss andra.

Vad har varit mest utmanande? Kan du ge något exempel?

– Ja det första var ju pandemin som innebar att varken forskare eller patienter kunde komma till våra lokaler i BioClinicum. Den slog undan idén om att vi skulle sitta tillsammans i MedTechLabs lokaler. Så har det ju också fortsatt vara, undantaget vårt CT-labb. En annan viktig utmaning har varit att göra MedTechLabs till något mer än bara en forskningsfinansiär. Att driva samverkan, innovation och idéutbyte, bygga ung fakultet med juniora forskare som får exponeras för nya sätt att arbeta. MedTechLabs har blivit en möjlighet för forskare i olika steg av sin karriär att mötas runt dessa frågor.

Hur ser du på MedTechLabs som modell för att skapa samhällsnytta av forskning?

– Det absolut viktigaste bidraget, utöver forskningsresultaten i sig, är att förkorta tiden för implementering av de lösningar som tas fram. Avgörande är också centrumets entreprenörskultur, där flera av forskarna startar egna företag och/eller tidigt väljer att samarbeta med företag som gör en säljbar produkt eller tjänst byggd på de lösningar som forskats fram. Även den utbildning av sjukvårdspersonal som vi engagerar oss skapar en konkret samhällsnytta

Hur hoppas du att MedTechLabs kommer att utvecklas när du slutat?

– MedTechLabs bidrar till att stärka Stockholms life science-sektor och jag ser gärna att det är dubbelt så stort om fem år. Detta givet att grundidén hålls levande – det vill säga att centrumet tydligt ska stärka den medicintekniska utvecklingen i Stockholmom fem år. Likaså att centrumet kan fortsätta vara en arena för gränsöverskridande projekt och samarbeten mellan akademi, hälso- och sjukvården och näringslivet.

Vad kommer du själv att göra nu när du slutar ditt uppdrag?

Nu ska jag ägna mer tid åt min egen forskning. Jag är professor i barn- och ungdomspsykiatri, och min forskargrupp har fått ett stort anslag från Vetenskapsrådet för en multicenter-studie inom suicidprevention, där fem regioner i Sverige ska testa en ny modell för omhändertagande. Utöver forskningen kommer jag fungera som senior rådgivare inom life science åt KI:s ledning, och jag ska också arbeta med frågor som rör hälsodata och AI i TEF-Health, ett EU-projekt som syftar till att stötta små och medelstora företag och organisationer att använda AI-lösningar inom hälsa.