Så skapades MedTechLabs
”Är det möjligt att samla framstående forskare från olika discipliner i ett centrum för utveckling av nästa generations medicinteknik för diagnos och behandling?”
Mats Danielsson, fysikprofessor på KTH och då ordförande för samverkan mellan KTH och Region Stockholm hade blivit inspirerad av det framgångsrika SciLifeLab och lyfte denna idé med KI-forskaren och läkaren Staffan Holmin. Tillsammans skisserade de ut tankarna om att skapa ett translationellt centrum med hög nivå på forskningen och med nyttan för patienter och vården i fokus. På förslag från omgivande kollegor och tjänstemän sökte de därefter upp Region Stockholms forskningsdirektör, Jan Andersson.
Idén om MedTechLabs visade sig passa väl i tiden. Byggandet av det nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna var i sitt slutskede 2016 och strax därpå hade Jan Andersson och Maria Schönning, ansvarig för regionens Internationella utvecklingsfrågor, fått uppdraget att skriva fram Region Stockholms nya FoUI-strategi. Jan Andersson insåg att ett MedTechLabs kunde bli en av hörnstenarna i denna strategi.
Mats Danielsson och Staffan Holmin begärde möte med rektorerna på KTH och KI för att få deras stöd och parallellt förankrade Jan Andersson idén politiskt i regionens Forsknings- och innovationsutskott. Det slutliga förslaget till centrumets struktur och uppdrag kompletterades med en finansieringsmodell och att forskarna skulle få äga resultatet av sin forskning.
Därefter fick KI, KTH samt regionens sjukhusdirektörer ge förslag på startområden för forskningen vid MedTechLabs. Det föreslogs också att alla ansökningar måste utgå från vardera en senior forskare från KTH och en senior KI-forskare. Respektive verksamhetschef inom det medicinska område som projekten berörde skulle även ge sitt tillstånd till ansökan.
Tjänsteutlåtandet föredrogs för regionfullmäktige 2017 som också beslöt att MedTechLabs skulle förläggas inom Bioclinicum, det nya forskningshuset i direkt anslutning till Karolinska universitetssjukhuset. Ledningen för KI och KTH godkände strukturförslaget och att medverka i finansieringen av centrumet. Därmed fick MedTechLabs en årlig budget på 18 miljoner kronor.
I första utlysningen till MedTechLabs sökte mycket starka forskargrupper, vilka tilldelades medel inom tre områden; bild och funktion, inkluderande minimal invasiv intervention, artificiell intelligens samt biolektronisk medicin. Programmen startade 2019.