Logotyp KTH Logotyp Karolinska Institutet Logotyp Region Stockholm

Daniel Lundqvist

Programdirektör för Imaging the Epileptic Brain using Multimodal Quantum Sensors. Professor i neuroimaging vid Karolinska Institutet. Han är också chef för CIR - Centre for Imaging Research. 
Daniel Lundqvist

Hej Daniel, vilken forskning bedriver du på MedTechLabs?

Min huvudsakliga forskningsexpertis och forskningsaktiviteter är inom hjärnavbildning. Mitt projekt på MedTechlabs fokuserar också på hjärnavbildning och syftar till att förbättra detektion, karakterisering och lokalisering av epileptogen hjärnaktivitet hos patienter med refraktär epilepsi. I projektet integrerar vi – jag och professor Val Zwiller på KTH – supraledande nanotrådsbaserade enkelfotondetektorer, SN-SPD, och optiskt pumpade magnetometrar, OPM-MEG. Den första tekniken är Vals och den andra är mitt expertområde. Denna kombination utnyttjar de senaste framstegen inom dessa bådakvantavkänningstekniker för att samregistrera onormal nervaktivering och metabolism. Därigenom strävar vi efter att förbättra identifieringen och lokaliseringen av anfallets startzon, SOZ, Seizure Onset Zone.

Vilken effekt hoppas du uppnå med din forskning?

Refraktär epilepsi drabbar cirka 30% av alla epilepsipatienter i världen och innebär betydande hälsorisker. Nuvarande prekirurgiska utvärderingar inkluderar olika avbildningstekniker som MRI, PET, SPECT, MEG och EEG. Dessa metoder misslyckas dock ofta med att exakt lokalisera SOZ, särskilt hos patienter utan tydliga strukturella avvikelser på MRI. Projektet adresserar denna lucka genom att kombinera den höga tidsupplösningen hos OPM-MEG med de metaboliska insikterna från SN-SPD, i syfte att förbättra epilepsidiagnostiken. Cirka 25 % av patienterna med refraktär epilepsi är MR-negativa, vilket innebär att strukturella avvikelser från MR inte kan bidra till att lokalisera SOZ. I Sverige motsvarar detta cirka 50 patienter per år. Den föreslagna hybrida sensorlösningen, som registrerar och lokaliserar onormal neuronal aktivitet med unik känslighet och upplösning, OPM-MEG, samregistrerad med unikt känslig registrering av onormal metabolism, SN-SPD, har potential att hjälpa till att identifiera och avgränsa SOZ hos dessa 25 % av patienterna. Det har också potential att bidra till att bekräfta och avgränsa SOZ hos de 75 % av patienterna som är MRT-positiva – eftersom det inte finns en perfekt överlappning mellan strukturella avvikelser och SOZ. Dessutom har den ytterligare information som hjälper neurokirurgen att avgränsa SOZ en potentiell fördel för planeringen och resultatet.

När skulle denna forskning komma till praktisk användning för patienterna?

Syftet med detta projekt är att uppnå en mer exakt identifiering av anfallszonen hos epilepsipatienter som utvärderas för kirurgisk resektion av SOZ. Den huvudsakliga kliniska betydelsen av projektet är potentialen att mer exakt och precist vägleda en neurokirurg till SOZ under den preoperativa planeringen. Betydelsen för patienterna är potentialen för ett kirurgiskt ingrepp som resulterar i en förbättrad långsiktig anfallsfrihet samtidigt som så mycket som möjligt av hjärnan bevaras vid resektionen. I forskargruppen ingår neurologerna Benno Mahler och Kristina Lidström samt neurokirurgen Ulrika Sandvik, samtliga vid Karolinska Universitetssjukhuset.) Projekten inkluderar alltså de kliniska användarna och expertisen inom epilepsiutvärdering och kirurgi, och inkluderar mätningar på epilepsipatienter redan i ett tidigt skede.

Vad är din professionella bakgrund och din motivation som forskare?

Jag är neurovetare och professor i neuroimaging vid Karolinska Institutet. Som forskare är jag djupt fascinerad av hjärnan: hur den mänskliga hjärnans struktur, funktion och neurokemi formar det mänskliga sinnets funktion – vårt medvetande, våra uppfattningar, beslut och handlingar. Med en bakgrund inom neurovetenskap, hjärnavbildning och experimentell psykologi har jag ägnat min karriär åt att utforska förhållandet mellan hjärnan och sinnet, och mellan kognition och emotion, med hjälp av hjärnavbildningsmetoder som MEG, EEG, MRI och PET. Jag leder en forskargrupp som fokuserar på avbildning av hjärnan hos friska och vid neurologiska sjukdomar, och jag är chef för CIR – Centre for Imaging Research, som omfattar en exceptionell samling anläggningar för banbrytande strukturell, funktionell och metabolisk in vivo-avbildning av alla organ, hos människor, icke-mänskliga primater, små och stora djur.

Kontakta Daniel Lundqvist: daniel.lundqvist@ki.se