- januari 16, 2025
Avbildning av den epileptiska hjärnan med hjälp av multimodala kvantsensorer
Programmet kommer att kombinera bildtekniker för att upptäcka starten på epileptiska anfall och därmed ge bättre förutsättningar för kirurgisk behandling.
Epilepsi drabbar miljontals människor världen över och för 30 procent fungerar inte medicinerna, vilket gör att de får svåra och frekventa anfall. För dessa patienter är kirurgi ofta det bästa alternativet, men det kräver en exakt identifiering av det hjärnområde som orsakar anfallen – kallad SOZ (Seizure Onset Zone). Nuvarande metoder för att hitta rätt zon där anfallen start inkluderar medicinsk bildteknik som MR, PET och EEG, men dessa tekniker ger ibland inte en tydlig bild, särskilt när det inte syns några uppenbara avvikelser i hjärnan. I det beviljade projektet kombineras därför två innovativa tekniker: supraledande nanotrådsdetektorer för enstaka fotoner (SN-SPD) och optiskt pumpade magnetometrar (OPM-MEG).
Den första tekniken upptäcker små förändringar i hjärnans ämnesomsättning, medan den andra mäter det magnetfält som genereras av hjärnaktivitet – med otrolig precision. Genom att kombinera teknikerna vill forskarna skapa en unikt detaljerad bild av var och hur onormal hjärnaktivitet sker hos patienten. Detta skulle inte bara hjälpa till att mer exakt lokalisera var anfallen startar, utan också ge nya insikter om hur anfallen startar och sprids vidare i hjärnan. Nyttan ligger i att ge kirurgerna bättre kartor över var de ska operera. Om projektet lyckas kan det därför leda till effektivare behandlingar och bättre livskvalitet för personer med epilepsi.
Programmet leds av Daniel Lundqvist, KI och Val Zviller, KTH. Daniel Lundqvist är professor i neuroavbildning och chef för Centre for Imaging Research (CIR) vid KI. Val Zviller är professor i tillämpad fysik vid KTH.
Programmet godkändes av MedTechLabs styrelse i oktober 2024 och kommer att löpa under fem år med start i januari 2025.